Η εταιρεία

3 Γενιές ανθοκαλλιεργητές

Αθανάσιος Μπαξεβάνης

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά το 1922 από τον Αθανάσιο Μπαξεβάνη, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα πρόσφυγας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η αγάπη του για τα λουλούδια αποτέλεσε βάλσαμο & παρηγοριά για όλα όσα υπέστη εκείνος και η οικογένειά του από τον ξεριζωμό. Ο ανθόκηπός του υπήρξε σημείο αναφοράς για την Δράμα, ο ίδιος θεωρείτο αυθεντία στην περιποίηση των λουλουδιών και σιγά σιγά άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα της πλήρους απασχόλησης με την ανθοκαλλιέργεια. Η ιδέα ωριμάζει και το 1960 αρχίζει να ασχολείται αποκλειστικά με τα Καλλωπιστικά Φυτά.

Τη σκυτάλη της επιχείρησης παραλαμβάνει ο γιος του Γαβριήλ, ο οποίος από τις αρχές της 10ετίας του 1970 βρίσκεται επικεφαλής και συνεχίζει τη δράση του πατέρα του. Καινοτόμος ως επιχειρηματίας υιοθετεί νέες τεχνικές. Είναι ο πρώτος που δημιουργεί θερμοκήπιο στη Δράμα, ενώ το έτος 1976 κατασκευάζει το πρώτο υαλόφρακτο θερμοκήπιο στην Β. Ελλάδα!

Το 1980 βραβεύεται από το υπουργείο Γεωργίας για την πολύτιμη συμβολή του στην ανάπτυξη της Αγροτικής οικονομίας τηε Ελλάδας.

Το 1985 ξεκινά την επιχειρηματική δράση και ο γιος του Παναγιώτης Μπαξεβάνης, ο σημερινός ιδιοκτήτης. Η επιχείρηση μεγαλώνει, οι απαιτήσεις επίσης και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση μεγαλύτερου χώρου.

Το 1991 ο Παναγιώτης Μπαξεβάνης αποφασίζει να μεταφέρει τα θερμοκήπια εκτός πόλης, στη σημερινή τους θέση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν συνολικά 20.000 m2 εκ των οποίων τα 8.000 m2 είναι θερμοκήπια και τα υπόλοιπα 12.000 m2 καλλιέργειες εξωτερικών χώρων και εγκαταστάσεις.

Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει ιδιόκτητα φορτηγά ειδικά για τη μεταφορά ανθέων και φυτών. Επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά ενισχύει το δίκτυο πωλήσεων και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Καλλιεργεί διάφορα καλλωπιστικά φυτά, εξάγει σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία & στη γειτονική Βουλγαρία. Τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα με τα προϊόντα της ενώ εισάγει φυτά από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία & Ιταλία. Χρησιμοποιεί τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ όλα τα θερμοκήπια είναι υαλόφρακτα.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες στηρίζονται στο προσωπικό της επιχείρησης, η οποία σήμερα απασχολεί 13 άτομα, εκ των οποίων έναν γεωπόνο υπεύθυνο καλλιέργειας.

Η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί ζωτική ανάγκη. Τα Βαλκάνια αποδεικνύονται προνομιακός χώρος για την επιχείρηση. Εδώ και τρία χρόνια εξάγει καλλωπιστικές ελιές και οι προοπτικές φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η οικογένεια Μπαξεβάνη συμπληρώνει ένα σχεδόν αιώνα συνεχούς παρουσίας στην ανθοκαλλιέργεια. Συνεχίζει με τις αρχές που την καθιέρωσαν: παραμένει πιστή στην παράδοση & ανοιχτή στην καινοτομία. Και αισιόδοξη για τις προοπτικές που ανοίγονται στη δύσκολη σημερινή συγκυρία.